Hello YOGATOKU!

INTOKU

Good done in secret.

Specifically the act of doing good secretly, for its own sake.

YOGATOKU som ju utgör namnet på mitt företag är ett påhittat ord som består av orden yoga och intoku. Yoga och dess betydelse berättar jag om i ett annat tillägg. Nu vill jag lägga fokus på ordet intoku som utgör ”TOKU” i Yogatoku.

INTOKU är ett japanskt ord som kom till mig någon gång under året 2018. Ordet betyder ungefär att göra gott utan att begära något tillbaka. Betydelsen stannade kvar hos mig av någon anledning, jag kände att det resonerade så väl.

Jag har ganska nyligen gått igenom två ordentliga utmattningar och detta har lärt mig vikten av att lyssna på kroppens signaler. Jag har också tydligt fått uppleva att kroppen har en inre förmåga att läka sig om man bara ser till att ge den rätt förutsättningar.

Min resa efter utmattningarna har bara börjat men jag känner att jag på ett sätt tagit mig igenom det värsta. Känslor av skuld och skam, prestationsångest, allmän ångest, klimatångest, aggression och sorg. Men, bakom allt detta fann jag också en enorm livsglädje. Mina livsupplevelser formade mig och utmattningen förde med sig en stor dos av sårbarhet och ödmjukhet, men också tacksamhet.

Min tro är att vi innerst inne vet vad vi behöver, som både vårt sinne och vår kropp signalerar, men vi behöver öva upp vår förmåga att lyssna till den där inre, sanna rösten.

Så när jag sprang på detta lilla anspråkslösa, japanska ordet: INTOKU. Var det som att jag hörde ihop med det, jag kände en samhörighet med ordet. Den gav mig ett perspektiv av sammanhang och påminde mig om att det varje dag sker processer runt omkring oss (tex pollinering) och i våra kroppar (cirkulation av näringsämnen, utrensning) som inte begär något beröm eller belöning. Den kräver dock vissa förutsättningar för att fungera, men när dem processerna fungerar får vi tusenfalt tillbaka.

Vi får vår hälsa.

Denna insikten fick mig att känna stor vördnad inför det som är skapat för oss, och detta vill jag värna. Därför grundade jag Yogatoku.

Varmt välkommen hit,

Nina på Yogatoku

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.